Wednesday, January 2, 2019

FELIZ ANO NOVO!

Stigla nam je i 2019. godina! Svim svojim čitaocima i čitateljkama želim da im ona donese sve najlepše i obećavam im mnogo korisnih i zanimljivih sadržaja na ovom blogu tokom nje. A dolazak nove godine odlična je prilika da napišem nešto o tome kako se ona dočekuje u luzofonom svetu. Ograničiću se na novogodišnje običaje u Portugalu i Brazilu, budući da u luzofonoj Africi i Aziji oni nisu naročito originalni i da su slični kao i svugde u zapadnom svetu, odakle su i preuzeti.

[photo credits: latfusa.com]

Portugal

Doček Nove godine u Portugalu se najčešće naziva Véspera de Ano Novo, Virada de ano, Passagem de Ano ili Réveillon. Ova poslednja reč pozajmljenica je iz francuskog jezika i potiče od glagola réveiller - probuditi. U Francuskoj se ona koristi i za Badnje veče, dok se novogodišnja noć preciznije naziva Réveillon de la Saint Sylvestre, budući da je 31. decembar po gregorijanskom kalendaru posvećen Svetom Silvesteru. Bilo kako bilo, ovaj galicizam se odomaćio u luzofonom svetu kao naziv za najluđu noć.

U portugalskim gradovima organizuju se masovne proslave na javnim mestima, posebno na velikim trgovima, kao što je, recimo, trg Praça do Comércio u Lisabonu. Na takvim feštama, kao i drugde po velikim svetskim gradovima, ne nedostaje dobra muzika i spektakularan vatromet u ponoć, a slavlje se nastavlja i do sitnih sati.

Vatromet u Lisabonu
[photo credits: turistaprofissional.com]
Običaji u Portugalu nalažu da se u ponoć pojede 12 zrna suvog grožđa (za svaki otkucaj sata po jedno) i da se za svako zrno zamisli po jedna želja. Potom se bližnjima čestita Nova godina i nazdravlja se šampanjcem ili drugim penušavim vinom. Za sve to vreme poželjno je u džepu (a neki kažu i u cipeli) imati novčanicu, koja bi trebalo da obezbedi dobre materijalne prilive tokom dolazeće godine. Poželjno je, takođe, obući i novi donji veš, i to plave boje. Kako bi se osigurala sreća u novoj godini, treba u nju zakoračiti desnom nogom, pa je još jedan običaj da se u ponoć ode nekoliko koraka sa mesta na kome se nalazi i ponovo stupi na njega desnom nogom, ili pak da se stojeći na desnoj nozi nekoliko puta poskoči.

Na jugu Portugala običaj je i da se u ponoć lupa šerpama i loncima, kako bi se uplašili i rasterali svi "zli duhovi" iz odlazeće godine. Ovo je stari paganski običaj i njegova suština - pravljenje buke i rasterivanje zla - održala se do danas kroz pucanje pirotehničkim sredstvima. U regiji Traz-os-Montes za novogodišnju noć organizuje se i pravi mali karneval, gde se mladi maskiraju i tako maskirani defiluju u povorkama. Simbolika ove tradicije je zapravo inicijacija dece u svet odraslih. U mestu Vale Salgeiro, u Mirandeli, u toj se inicijaciji otišlo i korak dalje, pa se mladi za novogodišnju noć čak ohrabruju da propuše! Paljenje vatri po selima takođe je karakteristično za proslavu Nove godine u ovoj portugalskoj regiji. A u mestu Refega, u Bragansi, na toj vatri spaljuje se lutka napravljena od slame i starih krpa. Ona simbolizuje staru godinu i sve ono što je u njoj bilo loše. 

Vatromet u Portu
[photo credits: passagemdeano.pt]
Na dan 1. januara u raznim delovima Portugala postoji običaj kupanja u moru, koje je tada, naravno, ledeno. Tvrdi se da ovo novogodišnje kupanje čeliča zdravlje i donosi dobru energiju potrebnu da se uspešno prebrode svi izazovi u nastupajućoj godini. Nazare, Figeira da Fos, Matozinjos i Vila Nova de Gaja neka su od mesta koja čuvaju ovu tradiciju.

Brazil

Nova godina je u Brazilu veoma važan praznik, a njen doček je posle karnevala najveće brazilsko masovno slavlje. Najpoznatiji je svakako onaj na Kopakabani, koji se organizuje od 1993. godine i koji je jedna od najvećih turističkih atrakcija Rio de Žaneira. Na najpoznatijoj brazilskoj plaži 31. decembra svake godine okupi se između dva i tri miliona ljudi. Njih zabavljaju neka od najvećih imena brazilske muzičke scene, obično na nekoliko stejdževa, tako da svako može izabrati ono što mu je po ukusu. Najveća atrakcija je svakako ponoćni vatromet, koji se ispaljuje sa splavova postavljenih nekoliko desetina metara od obale i traje petnaestak minuta.

Vatromet na Kopakabani
[photo credits: Diário do Rio]
I na drugim plažama Rija, kao i po drugim brazilskim priobalnim gradovima (Fortaleza, Salvador, Florijanopolis) organizuju se novogodišnja slavlja, dok se u Sao Paulu masovni doček tradicionalno priređuje na centralnoj gradskoj aveniji - Avenida Paulista. Isti grad domaćin je i čuvene novogodišnje trke Svetog Silvestera (Corrida de São Silvestre).

Brazilci na plaži za Novu godinu
[photo credits: angelinawittmann.blogspot.com]
Brazilski običaji nalažu da se u novogodišnjoj noći nosi bela odeća, kao simbol mira. Tvrdi se da ova tradicija potiče iz afričke kulture i da su je sa sobom doneli robovi. Običaj koji takođe potiče iz afričkih religija - Umbande i Kandomblea -  jeste darivanje boginje mora Jemanže (Iemanjá - Rainha do mar) belim i plavim cvetovima, ali i drugim poklonima, kao što su ogledalca, češljići i parfemčići. Darovi se u novogodišnjoj noći bacaju u more, na pesku plaže se pale bele sveće, a u ponoć se nazdravlja penušavim vinom i skače se sedam puta u talase (pulo de sete ondas), kako bi se boginji mora odala počast i obezbedila sreća u dolazećoj godini.

Darovi za boginju mora na Kopakabani
[photo credits: Jornal Extra]


Iemanjá - Rainha do mar
[image credits: Pinterest]
Na brazilskoj novogodišnjoj trpezi obično se služi pečena svinjetina, dok je živinsko meso nepoželjno, budući da se smatra da tada donosi nesreću. Još jedno tradicionalno jelo, za koje se veruje da će u novoj godini doneti materijalno obilje, jeste sočivo. Kao i u Portugalu, i u Brazilu se u ponoć neretko jede dvanaest zrna suvog grožđa i zamišljaju se želje.

Dok kod nas na Balkanu novogodišnji i božićni praznici sveukupno umeju da traju dosta dugo, u Brazilu se ipak, čini se, praznuje kraće. Neradni dani su samo 25. decembar i 1. januar. U poslednjem radnom danu u godini službenici se u svojim preduzećima obično oproste od stare godine i nazdrave za početak nove, a ponegde, kao npr. u centru Rio de Žaneira, postoji i običaj da se stari papiri bacaju sa prozora kancelarija na ulicu. Prvi dan nove godine rezervisan je za odmor i za druženje sa porodicom i prijateljima, dok se već od 2. janura sve polako vraća u normalu, božićni i novogodišnji ukrasi se skidaju i ubrzo praznična atmosfera potpuno nestaje.

No comments:

Post a Comment